Burger wołowy
Od czasu do czasu każdy ma ochotę na porcję dobrego, soczystego mięsa. Dzisiaj proponuję Wam mój pomysł na domowego burgera. Doprawione własnoręcznie mięso, pyszne dodatki według własnego upodobania i fenomenalny domowy sos – to cała receptura. Polecam burgery na każde spotkanie towarzyskie – zwłaszcza przy grillu.
Składniki
na sos
- 400 g majonezu
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 2 ogórki kiszone lub małosolne
- 1 papryczka chilli
- 1 pęczek pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka curry
- sól, pieprz do smaku
na burgera
- 800 g mięsa wołowego (poprzerastane tłuszczem)
- 6 dużych bułek do burgerów
- 2 cebule
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 1 pęczek pietruszki
- 1-2 łyżki musztardy sarepskiej
- sól, pieprz do smaku
dodatki
- 1 główka sałaty lodowej
- 2 pomidory (duże)
- 2 cebule czerwone
- 12 plasterków boczku
- 1 ser pleśniowy typu camembert
- 10 szt ziemniaków ugotowanych
Wykonanie
przyrządzenie sosu
- Ogórki i papryczkę kroimy w małą kosteczkę
- Pietruszkę siekamy
- Wszystkie składniki łączymy razem
- Dodajemy sól i pieprz do smaku i odstawiamy do "przegryzienia"
przygotowanie mięsa do burgera
- Mięso mielimy
- Cebulę szklimy na oliwie i odstawiamy do wystygnięcia
- Do mięsa dodajemy papryczkę pokrojoną w kostkę, pietruszkę posiekaną, czosnek przeciśnięty przez praskę, wystudzoną cebulę wraz z oliwą, na której była smażona i resztę składników (oprócz soli)
- Wszystko wyrabiamy ręcznie i krótko, żeby burgery były miękkie
- Na samym końcu solimy
- Z mięsnej masy forujemy kule jednakowej wielkości
- Układamy na desce natłuszczonej oliwą po to, by mięso mogło bez problemu odkleić się od powierzchni deski
- Każdą kulę spłaszczamy, wyrównujemy powierzchnię i na wierzchniej części robimy nożem znak – kratkę
- Kotlety smażymy na wysmarowanym olejem grillu lub patelni, na mocnym ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony. Nie przeciągamy smażenia jeśli zależy nam na tym by kotlety były soczyste i kruche
przyrządzenie burgera z dodatkami
- Ziemniaki kroimy na ćwiartki, skrapiamy oliwą, solimy i posypujemy ostrą papryką. Wstawiamy do piekarnika w celu zarumienienia na 10-15 minut
- Plastry boczku smażymy na patelni (bez dodatku oliwy) do momentu aż będą przyrumienione i chrupiące
- Bułki przecięte na pół grillujemy aby nabrały ciepła i chrupkości
- Smarujemy bułki sosem (i spód i wierzch)
- Na posmarowany spód bułki dodajemy liść sałaty
- Na to wykładamy przygotowany kotlet, ser pleśniowy, plaster boczku, pomidora i krążki cebuli przykrywając wszystko wierzchnią częścią bułki posmarowaną sosem
- Całość spinamy patyczkami do szaszłyków i podajemy w towarzystwie pieczonych ziemniaków