Chłodnik z botwinki

54

Chłodnik z botwinki

Chłodnik to zupa podawana na zimno – świetne rozwiązanie na nieduży głód lub po prostu przepyszna potrawa  dająca orzeźwienie podczas upalnych dni i słonecznego żaru. Moja propozycja to chłodnik botwinkowy – połączenie botwinki, buraka, zielonego ogórka, dużej ilości koperku oraz maślanki to lekka i energetyczna zupa dająca pełną paletę orzeźwiających smaków.
Ilość porcji 5 porcji
Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 20 mins
Czas całkowity 35 mins

Składniki

  • 1 pęczek botwinki z buraczkami
  • 3 szt ogórków zielonych (najlepiej gruntowych)
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka octu
  • 1 cebula (średniej wielkości)
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 l maślanki
  • 200 ml śmietany 18 %
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)

Wykończenie

  • 2 jajka (sadzone)
  • 3 rzodkiewki (starte)
  • koperek (gałązka)

Wykonanie

  • Przygotowujemy wszystkie potrzebne warzywa
  • Buraczki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce
  •  Łodygi i liście z buraków kroimy dość drobno
  • W garnku szklimy pokrojoną w niedużą kostkę cebulę i czosnek
  • Dodajemy przygotowane wcześniej buraczki i botwinkę i zalewamy wszystko wodą w takiej ilości żeby warzywa były zakryte
  • Dodajemy sól i ocet
  • Gotujemy do miękkości (ok 20 min)
  • Zostawiamy do wystudzenia
  • Po wystudzeniu dodajemy starte ogórki
  • Wlewamy maślankę i śmietanę
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
  • Podajemy z jajkiem – ja proponuję wersję z jajem sadzonym
  • Dekorujemy gałązkami koperku

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Close
© Copyright 2020 Przebojowe Smaki - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie Kosą po patelni