Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi
Przedstawiam Wam pomysł na słodką przekąskę idealną na podwieczorek przy kawie. Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi i bezą to fantastyczne przełamanie smaku słodko-kwaśnego. Można przyrządzić go jako jedno całe ciasto lub jako małe, osobne ciastka (foremki wedle uznania). Oczywiście zamiast powideł możecie improwizować dodając Wasze ulubione dżemy. Serdecznie polecam!
Składniki
na ciasto
- 200 g masła (schłodzonego)
- 100 g cukru (drobnego)
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 300 g powideł śliwkowych
na bezę
- 5 białek
- 160 g cukru pudru
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szczypta soli
na kruszonkę
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła (zimnego)
- 50 g cukru pudru
Wykonanie
przygotowanie ciasta
- Masło kroimy w kostkę.
- Z mąki, proszku do pieczenia, żółtek, cukru, szczypty soli i pokrojonego masła ugniatamy jednolite ciasto (ręcznie lub robotem)
- Przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1/2 godziny
- Po tym czasie wyjmujemy ciasto i wykładamy nim blachę o wymiarach 38/32 (lub mniejszą) wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Powstanie cienka warstwa ciasta, którą nakłuwamy widelcem
- Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (termoobieg) na 5 minut
- Po 5 minutach ciasto wyjmujemy z piekarnika
- Po ostygnięciu ciasta rozsmarowujemy na nim powidła
przygotowanie bezy
- Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę
- Ubijając dodajemy partiami cukier puder
- Pod koniec ubijania dodajemy skrobię ziemniaczaną i ekstrakt waniliowy
- Wykładamy ubite białka na ciasto z powidłami
przygotowanie kruszonki
- Wszystkie składniki łączymy ręcznie lub miksując robotem niezbyt długo – do momentu aż powstanie drobnoziarnista kruszonka
- Kruszonkę rozsypujemy na wyłożone białka
- Całość pieczemy w temperaturze 180 stopni C (termoobieg) ok 40 minut – do momentu aż kruszonka będzie miała złocisty kolor