Keftedes – pulpeciki po grecku w sosie pomidorowym
Jeśli chcecie przenieść się do Grecji i poczuć mnóstwo aromatów w jednym daniu – zapraszam do przygotowania keftedes – pulpecików po grecku w sosie pomidorowym. Wielobarwność smaków jakie są zawarte w tej potrawie sprawia, że czujemy na naszych podniebieniach niesamowite połączenie… Smak oliwek, mięty, cynamonu i papryczki chilli komponuje się razem genialnie. Serdecznie polecam.
Składniki
na sos
- 1 cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 5 suszonych pomidorów
- 1 puszka pomidorów krojonych (pelati)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 400 ml wody
- pieprz cayenne do smaku
- sól i pieprz do smaku
na pulpety
- 500 g mięsa mielonego (rodzaj wedle uznania)
- 200 g sera feta (oryginalnego greckiego)
- 15 oliwek czarnych
- 1 cebula czerwona
- 1 cebula biała
- 1 bułka kajzerka
- 300 ml mleka 3,2 %
- 1 jajko
- 1 pęczek pietruszki
- 6 listków mięty
- 1/2 papryczki chilli
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 200 g mąki
- 200 ml oleju
- sól, pieprz do smaku
do wykończenia dania
- 1 pęczek pietruszki
- kilka kostek sera feta (zapożyczonych ze składników na pulpety)
- ciabatta
Wykonanie
sos
- Cebulę, czosnek i pomidory suszone kroimy w drobną kostkę
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z suszonych pomidorów
- Do gorącej oliwy wrzucamy czosnek i cebulę
- Po zeszkleniu się składników dodajemy suszone pomidory i koncentrat. Całość przesmażamy
- Na koniec dodajemy pomidory pelati i wodę w ilości równej pomidorom
- Całość dusimy
- Dodajemy sól, pieprz i pieprz cayenne do smaku. Odstawiamy wszystko do czasu zrobienia pulpetów
pulpety
- Bułkę kroimy w kostkę i zalewamy mlekiem. Odstawiamy, żeby bułka nasiąknęła
- Czerwoną i białą cebulę kroimy w drobną kostkę
- Białą cebulę przesmażamy i odstawiamy do ostygnięcia
- Oliwki kroimy w talarki, fetę i papryczkę w kostkę (kilka kawałków fety zostawiamy do wykończenia dania), a pietruszkę i miętę drobno siekamy
- Mięso i wszystkie przygotowane i wymienione wcześniej składniki dokładnie ze sobą mieszamy
- Mieszając dodajemy jajko i doprawiamy pieprzem i cynamonem (uwaga na dodawanie soli ponieważ dodatkowo mamy słony ser feta)
- Po wymieszaniu całości formujemy mokrymi rękami (wtedy mięso nie będzie się lepić) małe pulpeciki
- Obtaczamy je w mące i lekko spłaszczamy dla wygody przy smażeniu
- Na rozgrzanym oleju smażymy pulpety
- Usmażone mięso dodajemy do sosu i chwilę dusimy na wolnym ogniu, żeby wszystkie składniki przeszły smakiem
- Ciabattę kroimy na kawałki (wedle uznania) i podpiekamy
serwowanie
- Pulpety w sosie podajemy posypane posiekaną pietruszką i kilkoma kawałkami sera feta.
- Do tego dołączamy podpieczone kawałki ciabatty