Keftedes

52

Keftedes – pulpeciki po grecku w sosie pomidorowym

Jeśli chcecie przenieść się do Grecji i poczuć mnóstwo aromatów w jednym daniu – zapraszam do przygotowania keftedes – pulpecików po grecku w sosie pomidorowym. Wielobarwność smaków jakie są zawarte w tej potrawie sprawia, że czujemy na naszych podniebieniach niesamowite połączenie… Smak oliwek, mięty, cynamonu i papryczki chilli komponuje się razem genialnie. Serdecznie polecam.
Przygotowanie 30 mins
Gotowanie 30 mins

Składniki

na sos

  • 1 cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 suszonych pomidorów
  • 1 puszka pomidorów krojonych (pelati)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 400 ml wody
  • pieprz cayenne do smaku
  • sól i pieprz do smaku

na pulpety

  • 500 g mięsa mielonego (rodzaj wedle uznania)
  • 200 g sera feta (oryginalnego greckiego)
  • 15 oliwek czarnych
  • 1 cebula czerwona
  • 1 cebula biała
  • 1 bułka kajzerka
  • 300 ml mleka 3,2 %
  • 1 jajko
  • 1 pęczek pietruszki
  • 6 listków mięty
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 200 g mąki
  • 200 ml oleju
  • sól, pieprz do smaku

do wykończenia dania

  • 1 pęczek pietruszki
  • kilka kostek sera feta (zapożyczonych ze składników na pulpety)
  • ciabatta

Wykonanie

sos

  • Cebulę, czosnek i pomidory suszone kroimy w drobną kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę z suszonych pomidorów
  • Do gorącej oliwy wrzucamy czosnek i cebulę
  • Po zeszkleniu się składników dodajemy suszone pomidory i koncentrat. Całość przesmażamy
  • Na koniec dodajemy pomidory pelati i wodę w ilości równej pomidorom
  • Całość dusimy
  • Dodajemy sól, pieprz i pieprz cayenne do smaku. Odstawiamy wszystko do czasu zrobienia pulpetów

pulpety

  • Bułkę kroimy w kostkę i zalewamy mlekiem. Odstawiamy, żeby bułka nasiąknęła
  • Czerwoną i białą cebulę kroimy w drobną kostkę
  • Białą cebulę przesmażamy i odstawiamy do ostygnięcia
  • Oliwki kroimy w talarki, fetę i papryczkę w kostkę (kilka kawałków fety zostawiamy do wykończenia dania), a pietruszkę i miętę drobno siekamy
  • Mięso i wszystkie przygotowane i wymienione wcześniej składniki dokładnie ze sobą mieszamy
  • Mieszając dodajemy jajko i doprawiamy pieprzem i cynamonem (uwaga na dodawanie soli ponieważ dodatkowo mamy słony ser feta)
  • Po wymieszaniu całości formujemy mokrymi rękami (wtedy mięso nie będzie się lepić) małe pulpeciki
  • Obtaczamy je w mące i lekko spłaszczamy dla wygody przy smażeniu
  • Na rozgrzanym oleju smażymy pulpety
  • Usmażone mięso dodajemy do sosu i chwilę dusimy na wolnym ogniu, żeby wszystkie składniki przeszły smakiem
  • Ciabattę kroimy na kawałki (wedle uznania) i podpiekamy

serwowanie

  • Pulpety w sosie podajemy posypane posiekaną pietruszką i kilkoma kawałkami sera feta.
  • Do tego dołączamy podpieczone kawałki ciabatty
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Close
© Copyright 2020 Przebojowe Smaki - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie Kosą po patelni