Lasagne z mięsem z indyka i pieczarkami
Jedną z moich ulubionych włoskich potraw jest lasagne, którą serwuję czasami zupełnie inaczej – urozmaicam ją swoimi inspiracjami i ulubionymi składnikami. Dziś przedstawiam Wam swoją wersję lasagne zamieniając mięso wołowe na indyka oraz dorzucając pieczarki. Lasagne dla mnie w każdej wersji jest fantastycznym daniem. Polecam zatem spróbować 🙂
Składniki
na sos pomidorowy
- 5 szt pomidorów malinowych
- 1 cebula (duża)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano (suszonego)
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 3 łyżki oliwy
- só, pieprz do smaku
na sos beszamelowy
- 2 łyżki masła
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 100-150 ml mleka (zimnego)
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
na lasagne
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 500 g pieczarek
- 9 płatów makaronu do lasagne (bez wcześniejszego gotowania)
- 1 cebula (duża)
- 2 ząbki czosnku
- 150 g mozzarelli tartej
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka oleju
Wykonanie
przygotowanie sosu pomidorowego
- Pomidory nacinamy, zalewamy wrzątkiem na 20 sekund i sparzone – obieramy ze skóry
- Z pomidorów usuwamy pestki i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy oliwę
- Na oliwie szklimy cebulę i czosnek
- Dodajemy pomidory
- Całość doprawiamy oregano, cukrem, solą i pieprzem
- Gotujemy redukując powstały płyn około 10 minut
przygotowanie sosu beszamelowego
- Na patelni rozpuszczamy masło
- Dodajemy mąkę i chwilę przesmażamy uważając, żeby mąka się nie przypaliła
- Dolewamy zimne mleko intensywnie mieszając trzepaczką. Sos nie może być za gęsty
- Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem
- Przykrywamy pokrywką, żeby zapobiec wyschnięciu
przygotowanie lasagne
- Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę
- Pieczarki kroimy w bardzo drobną kostkę
- Na patelni szklimy cebulę i czosnek
- Dodajemy partiami mięso mielone (dokładnie je podczas smażenia rozdrabniając)
- Dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy aż puszczą wodę
- Dodajemy wcześniej przygotowany sos pomidorowy i dusimy jeszcze ok. 20 minut
- Naczynie żaroodporne smarujemy olejem
- Na spód wylewamy warstwę sosu mięsno-pieczarkowego i sos beszamelowy
- Każdą warstwę beszamelu posypujemy odrobiną startego sera
- Następnie układamy warstwę surowego makaronu do lasagne
- Czynności powtarzamy aż do wyczerpania składników (sos mięsny, beszamel, makaron)
- Uwaga: ostatnią warstwą powinien być sos mięsny i beszamel
- Całość posypujemy mozarellą
- Gotową do pieczenia lasagnę przykrywamy folią aluminiową
- Piekarnik nagrzewamy do 200 st C
- Lasagne pieczemy przez około 45 minut
- 10 minut przed końcem zdejmujemy folię żeby ser mógł się przyrumienić
- Po wyjęciu z piekarnika lasagne odstawiamy na 10 min. Dzięki temu krojone kawałki zachowają swoją formę