Lasagne

26

Lasagne z mięsem z indyka i pieczarkami

Jedną z moich ulubionych włoskich potraw jest lasagne, którą serwuję czasami zupełnie inaczej – urozmaicam ją swoimi inspiracjami i ulubionymi składnikami. Dziś przedstawiam Wam swoją wersję lasagne zamieniając mięso wołowe na indyka oraz dorzucając pieczarki. Lasagne dla mnie w każdej wersji jest fantastycznym daniem. Polecam zatem spróbować 🙂
Ilość porcji 6 porcji
Przygotowanie 30 mins
Gotowanie 45 mins
Czas całkowity 1 hr 15 mins

Składniki

na sos pomidorowy

  • 5 szt pomidorów malinowych
  • 1 cebula (duża)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano (suszonego)
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 3 łyżki oliwy
  • só, pieprz do smaku

na sos beszamelowy

  • 2 łyżki masła
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 100-150 ml mleka (zimnego)
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku

na lasagne

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 500 g pieczarek
  • 9 płatów makaronu do lasagne (bez wcześniejszego gotowania)
  • 1 cebula (duża)
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g mozzarelli tartej
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka oleju

Wykonanie

przygotowanie sosu pomidorowego

  • Pomidory nacinamy, zalewamy wrzątkiem na 20 sekund i sparzone – obieramy ze skóry
  • Z pomidorów usuwamy pestki i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę
  • Na oliwie szklimy cebulę i czosnek
  • Dodajemy pomidory
  • Całość doprawiamy oregano, cukrem, solą i pieprzem
  • Gotujemy redukując powstały płyn około 10 minut

przygotowanie sosu beszamelowego

  • Na patelni rozpuszczamy masło
  • Dodajemy mąkę i chwilę przesmażamy uważając, żeby mąka się nie przypaliła
  • Dolewamy zimne mleko intensywnie mieszając trzepaczką. Sos nie może być za gęsty
  • Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem
  • Przykrywamy pokrywką, żeby zapobiec wyschnięciu

przygotowanie lasagne

  • Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę
  • Pieczarki kroimy w bardzo drobną kostkę
  • Na patelni szklimy cebulę i czosnek
  • Dodajemy partiami mięso mielone (dokładnie je podczas smażenia rozdrabniając)
  • Dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy aż puszczą wodę
  • Dodajemy wcześniej przygotowany sos pomidorowy i dusimy jeszcze ok. 20 minut
  • Naczynie żaroodporne smarujemy olejem
  • Na spód wylewamy warstwę sosu mięsno-pieczarkowego i sos beszamelowy
  • Każdą warstwę beszamelu posypujemy odrobiną startego sera
  • Następnie układamy warstwę surowego makaronu do lasagne
  • Czynności powtarzamy aż do wyczerpania składników (sos mięsny, beszamel, makaron)
  • Uwaga: ostatnią warstwą powinien być sos mięsny i beszamel
  • Całość posypujemy mozarellą
  • Gotową do pieczenia lasagnę przykrywamy folią aluminiową
  • Piekarnik nagrzewamy do 200 st C
  • Lasagne pieczemy przez około 45 minut
  • 10 minut przed końcem zdejmujemy folię żeby ser mógł się przyrumienić
  • Po wyjęciu z piekarnika lasagne odstawiamy na 10 min. Dzięki temu krojone kawałki zachowają swoją formę
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Close
© Copyright 2020 Przebojowe Smaki - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie Kosą po patelni