Łosoś na pierzynce śmietanowo-szpinakowej z ziemniakami i szparagami

61

Łosoś na pierzynce śmietanowo-szpinakowej z pieczonymi ziemniakami i zielonymi szparagami

Przyszedł czas zaserwować jedną z gwiazd. Przedstawiam Wam jedną z wersji łososia. W tym wydaniu jest to filet z łososia na pierzynce śmietanowo-szpinakowej. Nie ukrywam, że jest to jeden z produktów, z którym uwielbiam eksperymentować i którego serwowanie w różnych wariantach i połączeniach sprawia mi ogromną frajdę. Tutaj proponuję go w wersji śmietanowo-szpinakowej. Pierzynka ta dodaje mu aksamitnego i wyrafinowanego smaku, a dodatki w postaci pieczonych ziemniaków i szparagów – rozbudzają zmysły.
Ilość porcji 5 porcji
Przygotowanie 35 mins
Gotowanie 30 mins
Czas całkowity 1 hr 5 mins

Składniki

do przygotowania łososia

  • 5 szt filetów z łososia (około 180 g każdy)
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • pieprz grubo mielony (według uznania)

solanka

  • 1 l wody (przegotowanej i ostudzonej)
  • 40 g soli himalajskiej

sos

  • 250 g szpinaku "baby"
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 cebula (średniej wielkości)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego (świetnie zastępuje sól)
  • pieprz (wedle uznania)

do przygotowania pieczonych ziemniaków

  • 15 szt ziemniaków (najlepiej jednakowej wielkości)
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól i pieprz (wedle uznania)

do przyrządzenia szparagów

  • 25 zielonych szparagów
  • 1 łyżka masła lub oliwy z oliwek
  • sól i pieprz (wedle uznania)

Wykonanie

Przyrządzenie łososia i solanki:

  • Łososia myjemy i osuszamy
  • Sól rozpuszczamy w wodzie intensywnie mieszając
  • Zalewamy wcześniej umytego i osuszonego łososia
  • Odstawiamy na 10 minut ( po tym czasie łosoś będzie idealnie słony )
  • Odlewamy solankę
  • Masło klarowane rozpuszczamy i dodajemy do niego pieprz
  • Łososia suszymy i smarujemy rozpuszczonym masłem klarowanym z pieprzem z jednej i drugiej strony
  • Rybę smażymy na patelni wyłożonej papierem do pieczenia ok 2 minuty z każdej strony
  • Wyłączamy ogień i zostawiamy pod przykryciem (Łosoś dojdzie i będzie bardzo soczysty)

wykonanie sosu:

  • Na patelni rozgrzewamy olej
  • Szklimy cebulę
  • Pod koniec smażenia cebuli dodajemy posiekany czosnek
  • Po chwili dorzucamy umyty szpinak
  • Wszystko dusimy póki szpinak nie zmniejszy objętości i wystarczająco nie zmięknie
  • Dolewamy śmietankę
  • Gotujemy całość około 4 minut od czasu do czasu mieszając
  • Dodajemy musztardę i sos sojowy
  • Na sam koniec doprawiamy pieprzem

Przyrządzenie ziemniaków:

  • Ziemniaki myjemy i obieramy
  • Gotujemy do miękkości (ok 20 minut)
  • Odlewamy wodę i zostawiamy do wystudzenia
  • Piec nagrzewamy do temperatury 240 stopni w funkcji grill
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Układamy wystudzone ziemniaki i smarujemy klarowanym masłem z pieprzem
  • Wkładamy ziemniaki do nagrzanego piekarnika na około 10 minut (do zrumienienia).

Przyrządzenie szparagów:

  • Szparagi myjemy i odcinamy końce (minimum 3 cm). Dobrym sposobem jest przełamanie końcówki szparaga – warzywo samo łamie się w dobrym miejscu
  • Na patelni rozgrzewamy masło (lub oliwę)
  • Wrzucamy szparagi na patelnię i doprawiamy solą i pieprzem
  • Smażymy je ok 6-8 minut przewracając co jakiś aby się nie przypaliły. Po tym czasie będą chrupiące i pięknie zarumienione
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Close
© Copyright 2020 Przebojowe Smaki - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie Kosą po patelni