Łosoś na pierzynce śmietanowo-szpinakowej z pieczonymi ziemniakami i zielonymi szparagami
Przyszedł czas zaserwować jedną z gwiazd. Przedstawiam Wam jedną z wersji łososia. W tym wydaniu jest to filet z łososia na pierzynce śmietanowo-szpinakowej. Nie ukrywam, że jest to jeden z produktów, z którym uwielbiam eksperymentować i którego serwowanie w różnych wariantach i połączeniach sprawia mi ogromną frajdę. Tutaj proponuję go w wersji śmietanowo-szpinakowej. Pierzynka ta dodaje mu aksamitnego i wyrafinowanego smaku, a dodatki w postaci pieczonych ziemniaków i szparagów – rozbudzają zmysły.
Składniki
do przygotowania łososia
- 5 szt filetów z łososia (około 180 g każdy)
- 3 łyżki masła klarowanego
- pieprz grubo mielony (według uznania)
solanka
- 1 l wody (przegotowanej i ostudzonej)
- 40 g soli himalajskiej
sos
- 250 g szpinaku "baby"
- 250 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 cebula (średniej wielkości)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego (świetnie zastępuje sól)
- pieprz (wedle uznania)
do przygotowania pieczonych ziemniaków
- 15 szt ziemniaków (najlepiej jednakowej wielkości)
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól i pieprz (wedle uznania)
do przyrządzenia szparagów
- 25 zielonych szparagów
- 1 łyżka masła lub oliwy z oliwek
- sól i pieprz (wedle uznania)
Wykonanie
Przyrządzenie łososia i solanki:
- Łososia myjemy i osuszamy
- Sól rozpuszczamy w wodzie intensywnie mieszając
- Zalewamy wcześniej umytego i osuszonego łososia
- Odstawiamy na 10 minut ( po tym czasie łosoś będzie idealnie słony )
- Odlewamy solankę
- Masło klarowane rozpuszczamy i dodajemy do niego pieprz
- Łososia suszymy i smarujemy rozpuszczonym masłem klarowanym z pieprzem z jednej i drugiej strony
- Rybę smażymy na patelni wyłożonej papierem do pieczenia ok 2 minuty z każdej strony
- Wyłączamy ogień i zostawiamy pod przykryciem (Łosoś dojdzie i będzie bardzo soczysty)
wykonanie sosu:
- Na patelni rozgrzewamy olej
- Szklimy cebulę
- Pod koniec smażenia cebuli dodajemy posiekany czosnek
- Po chwili dorzucamy umyty szpinak
- Wszystko dusimy póki szpinak nie zmniejszy objętości i wystarczająco nie zmięknie
- Dolewamy śmietankę
- Gotujemy całość około 4 minut od czasu do czasu mieszając
- Dodajemy musztardę i sos sojowy
- Na sam koniec doprawiamy pieprzem
Przyrządzenie ziemniaków:
- Ziemniaki myjemy i obieramy
- Gotujemy do miękkości (ok 20 minut)
- Odlewamy wodę i zostawiamy do wystudzenia
- Piec nagrzewamy do temperatury 240 stopni w funkcji grill
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Układamy wystudzone ziemniaki i smarujemy klarowanym masłem z pieprzem
- Wkładamy ziemniaki do nagrzanego piekarnika na około 10 minut (do zrumienienia).
Przyrządzenie szparagów:
- Szparagi myjemy i odcinamy końce (minimum 3 cm). Dobrym sposobem jest przełamanie końcówki szparaga – warzywo samo łamie się w dobrym miejscu
- Na patelni rozgrzewamy masło (lub oliwę)
- Wrzucamy szparagi na patelnię i doprawiamy solą i pieprzem
- Smażymy je ok 6-8 minut przewracając co jakiś aby się nie przypaliły. Po tym czasie będą chrupiące i pięknie zarumienione