Maślany kurczak po farmersku
Kurczak w tej wersji jest niesamowity -niezwykle aromatyczny i soczysty. Czas przygotowania jest stosunkowo krótki, więc praktycznie robi się sam.Polecam go gorąco bo jest wyjątkowo efektowny. Dobrze sprawdza się podczas przyjęć plenerowych. Kiedy kurczak jest w piekarniku mamy dużo czasu na przygotowywanie innych smakołyków. Podajemy w całości. tak jak na zdjęciu. Porcjujemy przy gościach –każdy wybierze sobie dogodną dla siebie porcję.
Składniki
do przyrządzenia kurczaka:
- 1 cały kurczak
- 2/3 kostki masła
- 4 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżka papryki wędzonej
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
dodatki
- 10 szt młodych ziemniaków
- 1 pęczek szparagów
- 2 gałązki pomidorów koktajlowych
- 2 główki czosnku
- 1 cytryna
- 6 rzodkiewek
- 2 cebule dymki (w całości)
Wykonanie
Sposób wykonania kurczaka:
- Kurczaka dokładnie myjemy i suszymy
- Rozcinamy kurczaka wzdłuż – można to zrobić albo od piersi albo od kręgosłupa. U mnie piersi kurczaka są po bokach
- Czosnek przeciskamy przez praskę
- Natkę pietruszki drobno siekamy
- Czosnek i pietruszkę mieszamy z miękkim masłem
- Dodajemy zioła, sok z cytryny, sól i pieprz
- Delikatnie (żeby nie przerwać skóry) oddzielamy skórę od mięsa kurczaka na piersiach i udach. Jest to zabieg potrzebny do wysmarowania tych partii przygotowanym masłem
- Masło wkładamy po kawałku między skórę a mięso, lekko je dociskamy, tak aby całość kurczaka równomiernie obłożyć warstwą na około 2 mm
- Z pieprzu cayenne, wędzonej papryki, oleju i soli robimy pastę
- Kurczaka umieszczamy na blaszce (najlepiej z dodatkową kratką). Wtedy na dno wlewamy szklankę wody – będzie parować podczas pieczenia dodatkowo nawilżając kurczaka
- Kurczaka smarujemy przygotowaną pastą (najlepiej pędzlem)
- Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni bez termoobiegu
- Kurczaka pieczemy w zależności od wielkości. Każdy kilogram to około 60 minut pieczenia. U mnie piekł się około 1 godziny 40 minut
- Należy zadbać o to żeby skórka kurczaka się pięknie zarumieniła ale przy tym nie spaliła. Gdyby zbyt mocno się piekła wystarczy przykryć kurczaka folią aluminiową. Pozwoli to ochronić skórę
Sposób przyrządzenia dodatków:
- Ziemniaki myjemy nie obierając skórki
- Obgotowujemy ziemniaki ze skórą około 15 minut
- W tym czasie myjemy szparagi i usuwamy końcówki warzyw łamiąc je lub odcinając
- Rozgrzewamy masło klarowane na patelni
- Wrzucamy szparagi, dodajemy sól i pieprz do smaku i smażymy przez ok 8 minut
- około 30 minut przed końcem pieczenia kurczaka na blachę dodajemy podgotowane ziemniaki
- Z czosnku odcinamy i usuwamy główkę, resztę skrapiamy oliwą i posypujemy solą dodając na blachę
- Na 10 minut przed końcem pieczenia dorzucamy rzodkiewki, pomidorki i cebulę dymkę
- Po wyjęciu z pieca dokładamy szparagi i połówki cytryn (jeśli szparagi zbyt szybko wystygną wystarczy je wrzucić na blachę 3 minuty przed końcem pieczenia)