Maślany kurczak po farmersku

62

Maślany kurczak po farmersku

Kurczak w tej wersji jest niesamowity -niezwykle aromatyczny i soczysty. Czas przygotowania jest stosunkowo krótki, więc praktycznie robi się sam.Polecam go gorąco bo jest wyjątkowo efektowny. Dobrze sprawdza się podczas przyjęć plenerowych. Kiedy kurczak jest w piekarniku mamy dużo czasu na przygotowywanie innych smakołyków. Podajemy w całości. tak jak na zdjęciu. Porcjujemy przy gościach –każdy wybierze sobie dogodną dla siebie porcję.
Ilość porcji 6 porcji
Przygotowanie 20 mins
Gotowanie 2 hrs 20 mins
Czas całkowity 2 hrs 40 mins

Składniki

do przyrządzenia kurczaka:

  • 1 cały kurczak
  • 2/3 kostki masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżka papryki wędzonej
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego

dodatki

  • 10 szt młodych ziemniaków
  • 1 pęczek szparagów
  • 2 gałązki pomidorów koktajlowych
  • 2 główki czosnku
  • 1 cytryna
  • 6 rzodkiewek
  • 2 cebule dymki (w całości)

Wykonanie

Sposób wykonania kurczaka:

  • Kurczaka dokładnie myjemy i suszymy
  • Rozcinamy kurczaka wzdłuż – można to zrobić albo od piersi albo od kręgosłupa. U mnie piersi kurczaka są po bokach
  • Czosnek przeciskamy przez praskę
  • Natkę pietruszki drobno siekamy
  • Czosnek i pietruszkę mieszamy z miękkim masłem
  • Dodajemy zioła, sok z cytryny, sól i pieprz
  • Delikatnie (żeby nie przerwać skóry) oddzielamy skórę od mięsa kurczaka na piersiach i udach. Jest to zabieg potrzebny do wysmarowania tych partii przygotowanym masłem
  • Masło wkładamy po kawałku między skórę a mięso, lekko je dociskamy, tak aby całość kurczaka równomiernie obłożyć warstwą na około 2 mm
  • Z pieprzu cayenne, wędzonej papryki, oleju i soli robimy pastę
  • Kurczaka umieszczamy na blaszce (najlepiej z dodatkową kratką). Wtedy na dno wlewamy szklankę wody – będzie parować podczas pieczenia dodatkowo nawilżając kurczaka
  • Kurczaka smarujemy przygotowaną pastą (najlepiej pędzlem)
  • Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni bez termoobiegu
  • Kurczaka pieczemy w zależności od wielkości. Każdy kilogram to około 60 minut pieczenia. U mnie piekł się około 1 godziny 40 minut
  • Należy zadbać o to żeby skórka kurczaka się pięknie zarumieniła ale przy tym nie spaliła. Gdyby zbyt mocno się piekła wystarczy przykryć kurczaka folią aluminiową. Pozwoli to ochronić skórę

Sposób przyrządzenia dodatków:

  • Ziemniaki myjemy nie obierając skórki
  • Obgotowujemy ziemniaki ze skórą około 15 minut
  • W tym czasie myjemy szparagi i usuwamy końcówki warzyw łamiąc je lub odcinając
  • Rozgrzewamy masło klarowane na patelni
  • Wrzucamy szparagi, dodajemy sól i pieprz do smaku i smażymy przez ok 8 minut
  • około 30 minut przed końcem pieczenia kurczaka na blachę dodajemy podgotowane ziemniaki
  • Z czosnku odcinamy i usuwamy główkę, resztę skrapiamy oliwą i posypujemy solą dodając na blachę
  • Na 10 minut przed końcem pieczenia dorzucamy rzodkiewki, pomidorki i cebulę dymkę
  • Po wyjęciu z pieca dokładamy szparagi i połówki cytryn (jeśli szparagi zbyt szybko wystygną wystarczy je wrzucić na blachę 3 minuty przed końcem pieczenia)
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Close
© Copyright 2020 Przebojowe Smaki - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie Kosą po patelni