Rolada z kluskami śląskimi i modrą kapustą
Rolada pojawia się w mojej kuchni bardzo często. Jest to typowa śląska potrawa, która w niejednej rodzinie jest stałą pozycją menu niedzielnych obiadów. Nie mogłabym więc zaproponować rolady w innej formie niż z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Zazwyczaj roladki robię korzystając z mięsa wołowego, dziś jednak ze względu na krótszy czas gotowania proponuję Wam roladę ze schabu. Fantastyczny smak, solidny obiad i mnóstwo aromatów. Polecam!
Składniki
na rolady:
- 12 plastrów schabu (ok. 1,5 – 2 cm grubości)
- 1 cebula (duża)
- 2 ogórki kiszone
- 10 plasterków boczku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki musztardy rosyjskiej
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- nitka bawełniana lub wykałaczki
- sól, pieprz do smaku
- papryka wędzona do smaku
na kluski śląskie:
- 1-1,5 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana (1/4 ilości ziemniaków)
- 1 żółtko
- sól
modra kapusta:
- 1 główka czerwonej kapusty
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 3-4 łyżki octu winnego (lub soku z cytryny)
- 8 plasterków boczku
- 1 liść laurowy
- 1-2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Przygotowanie rolad
- Schab myjemy, osuszamy i rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry
- Przygotowane plastry schabu solimy, pieprzymy i smarujemy musztardą
- Cebulę, boczek i ogórki kroimy w drobną kostkę
- Na wysmarowany schab nakładamy pokrojone wcześniej składniki (cebula, boczek i ogórki)
- Zawijamy roladki obwiązując bawełnianą nitką lub spinając wykałaczką
- Każdą roladę posypujemy delikatnie wędzoną papryką, solą i pieprzem
- Na patelni nagrzewamy olej
- Obsmażamy rolady na złoty kolor
- Do tłuszczu ze smażenia dodajemy koncentrat i przesmażamy
- Dorzucamy z powrotem rolady, dolewamy wody i dusimy do miękkości (ok. 1 godziny)
- Kiedy rolady będą miękkie przekładamy je do innego naczynia odwijając nitki, a na patelni na której się dusiły – robimy sos
- Redukujemy wywar. Możemy go zagęścić odrobiną mąki pszennej wymieszanej z wodą. Dodajemy łyżkę śmietany
- Doprawiamy solą i pieprzem
Przygotowanie klusek śląskich
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie ok. 20 min.
- Gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę
- Mieszamy przeciśnięte ziemniaki w miseczce, wyrównujemy powierzchnię łyżką i lekko na wierzchu dzielimy ziemniaki na 4 części.
- Jedną wytyczoną ćwiartkę ziemniaków wyjmujemy z miski, a w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną (niezależnie od ilości ziemniaków proporcje będą te same)
- Do mąki i ziemniaków dodajemy żółtko i wyrabiamy całość (jeśli ciasto jest zbyt twarde możemy dodać odrobinę wody)
- Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, w każdej robimy wgłębienie
- W garnku gotujemy wodę i partiami wrzucamy kulki czekając aż wypłyną
- Po wypłynięciu odstawiamy z ognia i już nie gotujemy. Po 10 minutach w gorącej wodzie kluski będą gotowe
Przygotowanie modrej kapusty
- Kapustę szatkujemy
- Cebulę kroimy w kostkę, jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki
- Kapustę, cebulę i jabłko wrzucamy do garnka i zalewamy 1 szklanką wody i doprowadzamy do wrzenia. Wtedy kapusta będzie miała intensywny kolor
- Po zagotowaniu i przemieszaniu kapusty możemy dolać więcej wody
- Gotujemy do miękkości około 20 minut
- Po tym czasie odcedzamy wodę i od razu dodajemy ocet lub sok z cytryny. Kapusta wtedy utrwali swój kolor
- Dodajemy pozostałe składniki: sól, pieprz, porwany na kawałki liść laurowy, cukier, pokrojony w kostkę i przesmażony boczek i oliwę
- Mieszamy i odstawiamy na kilka minut po to by smaki się połączyły. Kapusta powinna być słodko-kwaśna
- Wszystkie przygotowane składniki łączymy w jedno danie. SMACZNEGO!