Rolada z kluskami i modrą kapustą

40

Rolada z kluskami śląskimi i modrą kapustą

Rolada pojawia się w mojej kuchni bardzo często. Jest to typowa śląska potrawa, która w niejednej rodzinie jest stałą pozycją menu niedzielnych obiadów. Nie mogłabym więc zaproponować rolady w innej formie niż z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Zazwyczaj roladki robię korzystając z mięsa wołowego, dziś jednak ze względu na krótszy czas gotowania proponuję Wam roladę ze schabu. Fantastyczny smak, solidny obiad i mnóstwo aromatów. Polecam!
Ilość porcji 6 osób
Przygotowanie 1 hr 30 mins
Gotowanie 1 hr 30 mins
Czas całkowity 3 hrs

Składniki

na rolady:

  • 12 plastrów schabu (ok. 1,5 – 2 cm grubości)
  • 1 cebula (duża)
  • 2 ogórki kiszone
  • 10 plasterków boczku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki musztardy rosyjskiej
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • nitka bawełniana lub wykałaczki
  • sól, pieprz do smaku
  • papryka wędzona do smaku

na kluski śląskie:

  • 1-1,5 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana (1/4 ilości ziemniaków)
  • 1 żółtko
  • sól

modra kapusta:

  • 1 główka czerwonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 3-4 łyżki octu winnego (lub soku z cytryny)
  • 8 plasterków boczku
  • 1 liść laurowy
  • 1-2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Przygotowanie rolad

  • Schab myjemy, osuszamy i rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry
  • Przygotowane plastry schabu solimy, pieprzymy i smarujemy musztardą
  • Cebulę, boczek i ogórki kroimy w drobną kostkę
  • Na wysmarowany schab nakładamy pokrojone wcześniej składniki (cebula, boczek i ogórki)
  • Zawijamy roladki obwiązując bawełnianą nitką lub spinając wykałaczką
  • Każdą roladę posypujemy delikatnie wędzoną papryką, solą i pieprzem
  • Na patelni nagrzewamy olej
  • Obsmażamy rolady na złoty kolor
  • Do tłuszczu ze smażenia dodajemy koncentrat i przesmażamy
  • Dorzucamy z powrotem rolady, dolewamy wody i dusimy do miękkości (ok. 1 godziny)
  • Kiedy rolady będą miękkie przekładamy je do innego naczynia odwijając nitki, a na patelni na której się dusiły – robimy sos
  • Redukujemy wywar. Możemy go zagęścić odrobiną mąki pszennej wymieszanej z wodą. Dodajemy łyżkę śmietany
  • Doprawiamy solą i pieprzem

Przygotowanie klusek śląskich

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie ok. 20 min.
  • Gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę
  • Mieszamy przeciśnięte ziemniaki w miseczce, wyrównujemy powierzchnię łyżką i lekko na wierzchu dzielimy ziemniaki na 4 części.
  • Jedną wytyczoną ćwiartkę ziemniaków wyjmujemy z miski, a w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną (niezależnie od ilości ziemniaków proporcje będą te same)
  • Do mąki i ziemniaków dodajemy żółtko i wyrabiamy całość (jeśli ciasto jest zbyt twarde możemy dodać odrobinę wody)
  • Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, w każdej robimy wgłębienie
  • W garnku gotujemy wodę i partiami wrzucamy kulki czekając aż wypłyną
  • Po wypłynięciu odstawiamy z ognia i już nie gotujemy. Po 10 minutach w gorącej wodzie kluski będą gotowe

Przygotowanie modrej kapusty

  • Kapustę szatkujemy
  • Cebulę kroimy w kostkę, jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki
  • Kapustę, cebulę i jabłko wrzucamy do garnka i zalewamy 1 szklanką wody i doprowadzamy do wrzenia. Wtedy kapusta będzie miała intensywny kolor
  • Po zagotowaniu i przemieszaniu kapusty możemy dolać więcej wody
  • Gotujemy do miękkości około 20 minut
  • Po tym czasie odcedzamy wodę i od razu dodajemy ocet lub sok z cytryny. Kapusta wtedy utrwali swój kolor
  • Dodajemy pozostałe składniki: sól, pieprz, porwany na kawałki liść laurowy, cukier, pokrojony w kostkę i przesmażony boczek i oliwę
  • Mieszamy i odstawiamy na kilka minut po to by smaki się połączyły. Kapusta powinna być słodko-kwaśna
  • Wszystkie przygotowane składniki łączymy w jedno danie. SMACZNEGO!
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Close
© Copyright 2020 Przebojowe Smaki - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie Kosą po patelni