Śledzie z marynowaną czerwoną cebulką
Śledzie z cebulką to szybki sposób na idealną przystawkę czy przekąskę. Marynowana czerwona cebula dodaje słodyczy do śledzia idealnie przełamując jego słony smak. Moja przekąska świetnie prezentuje się i smakuje na grzance. Polecam!
Składniki
do przygotowania śledzi
- 500 g śledzi matias
- 200 g cebuli czerwonej
- 50 ml oleju słonecznikowego
- sól, pieprz, cukier do smaku
- ocet winny do smaku
- 5 kromek chleba
do dekoracji
- koperek
- pomidorki koktajlowe
Wykonanie
- Cebulę kroimy w piórka
- Doprawiamy cebulkę do smaku solą, cukrem i octem winnym i odstawiamy na 10 minut
- Po tym czasie dolewamy oleju i mieszamy
- Śledzie kroimy na mniejsze kawałki
- Kromki chleba podpiekamy w piekarniku (nagrzanego do 180 stopni) do zarumienienia
- Na grzance układamy kawałki śledzia, ozdabiamy cebulką, kawałkami pomidorków koktajlowych oraz koperkiem