Tajska zupa rybna na ostro
Moją propozycją jest tajska zupa rybna na ostro. Bogate w witaminy składniki takie jak imbir, czosnek, ryby, przełamane orientalną nutą curry, mleczka kokosowego, sosu rybnego czy trawy cytrynowej powalają wytwornością oraz pozwalają nam przenieść się myślami i smakiem do Azji. Do tego akcent ostrości papryczki chilli pomaga nam zostawić na dłużej posmak pikantnej orientalnej potrawy.
Składniki
na wywar
- 12 pancerzyków z krewetek
- skóra z łososia
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
na zupę
- 700 g łososia (filet)
- 12 szt krewetek tygrysich (surowych)
- 2 cebule
- 2 cm imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 2 puszki mleczka kokosowego
- 3 łyżki pasty curry
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 łyżki sosu rybnego (orientalna przyprawa w płynie)
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- 4 łyżki mąki ryżowej
- 2 łyżki oliwy
- 1 limonka
- 1 pęczek kolendry
- 1 papryczka chilli
- sól i pieprz (do smaku)
Wykonanie
Wywar:
- Krewetki obieramy z pancerzyków usuwając również jelito, które znajduje się na grzbiecie krewetki. Mięso krewetek zostawiamy do dalszego przygotowywania zupy a pancerzyki wrzucamy do wrzątku
- Z łososia zdejmujemy skórę (wcześniej pozbawioną łusek) i dorzucamy ją do wywaru
- Cebulę kroimy na ćwiartki i dorzucamy do wywaru
- Czosnek przeciskamy i wrzucamy do wywaru
Sposób przygotowania łososia:
- Łososia (bez skóry) kroimy w kostkę i obtaczamy w mące ryżowej
- Rozgrzewamy oliwę na patelni
- Kawałki łososia przesmażamy z obu stron na złoty kolor (dzięki temu łosoś nie rozpadnie się w zupie)
Sposób przygotowania zupy:
- Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy a imbir ścieramy
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, do której wrzucamy przygotowane warzywa. (cebula, czosnek, imbir). Smażymy około 2-3 minut
- Dodajemy pastę curry i podsmażamy całość na zwiększonym ogniu przez 30 sekund
- Przesmażone produkty wrzucamy do przygotowanego wywaru
- Dolewamy mleczko kokosowe oraz sos rybny
- Dodajemy cukier oraz pokrojoną na kawałki trawę cytrynową
- Doprawiamy solą i pieprzem i chwilę gotujemy
- Dorzucamy przesmażone kawałki łososia i gotujemy ok 2 minut
- Dodajemy obrane i wypłukane krewetki gotując kolejne 3 minuty