Tajska zupa rybna na ostro

53

Tajska zupa rybna na ostro

Moją propozycją jest tajska zupa rybna na ostro. Bogate w witaminy składniki takie jak imbir, czosnek, ryby, przełamane orientalną nutą curry, mleczka kokosowego, sosu rybnego czy trawy cytrynowej powalają wytwornością oraz pozwalają nam przenieść się myślami i smakiem do Azji. Do tego akcent ostrości papryczki chilli pomaga nam zostawić na dłużej posmak pikantnej orientalnej potrawy.
Przygotowanie 20 mins
Gotowanie 20 mins
Czas całkowity 40 mins

Składniki

na wywar

  • 12 pancerzyków z krewetek
  • skóra z łososia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula

na zupę

  • 700 g łososia (filet)
  • 12 szt krewetek tygrysich (surowych)
  • 2 cebule
  • 2 cm imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 puszki mleczka kokosowego
  • 3 łyżki pasty curry
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki sosu rybnego (orientalna przyprawa w płynie)
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 4 łyżki mąki ryżowej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 limonka
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 papryczka chilli
  • sól i pieprz (do smaku)

Wykonanie

Wywar:

  • Krewetki obieramy z pancerzyków usuwając również jelito, które znajduje się na grzbiecie krewetki. Mięso krewetek zostawiamy do dalszego przygotowywania zupy a pancerzyki wrzucamy do wrzątku
  • Z łososia zdejmujemy skórę (wcześniej pozbawioną łusek) i dorzucamy ją do wywaru
  • Cebulę kroimy na ćwiartki i dorzucamy do wywaru
  • Czosnek przeciskamy i wrzucamy do wywaru

Sposób przygotowania łososia:

  • Łososia (bez skóry) kroimy w kostkę i obtaczamy w mące ryżowej
  • Rozgrzewamy oliwę na patelni
  • Kawałki łososia przesmażamy z obu stron na złoty kolor (dzięki temu łosoś nie rozpadnie się w zupie)

Sposób przygotowania zupy:

  • Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy a imbir ścieramy
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę, do której wrzucamy przygotowane warzywa. (cebula, czosnek, imbir). Smażymy około 2-3 minut
  • Dodajemy pastę curry i podsmażamy całość na zwiększonym ogniu przez 30 sekund
  • Przesmażone produkty wrzucamy do przygotowanego wywaru
  • Dolewamy mleczko kokosowe oraz sos rybny
  • Dodajemy cukier oraz pokrojoną na kawałki trawę cytrynową
  • Doprawiamy solą i pieprzem i chwilę gotujemy
  • Dorzucamy przesmażone kawałki łososia i gotujemy ok 2 minut
  • Dodajemy obrane i wypłukane krewetki gotując kolejne 3 minuty

Wykończenie:

  • Posypujemy pokrojoną kolendrą
  • Serwujemy z plastrem limonki i pokrojoną papryczką chilli
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Close
© Copyright 2020 Przebojowe Smaki - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie Kosą po patelni