Tatar z wołowiny

27

Tatar z wołowiny

Tatar z wołowiny, a dokładnie z części zwanej ligawą, jest idealną przystawką na domowe przyjęcia. Szybki czas przyrządzenia oraz wykwintny wygląd zachęcą niejedną gospodynię do zaserwowania gościom takiej uwertury do dania głównego. Dodatkowa nuta musztardy, majonezu oraz świeża, surowa cebula i ogórki konserwowe wzbogacają i przełamują mięsny posmak tworząc ucztę dla podniebienia.
Ilość porcji 9 porcji
Przygotowanie 20 mins
Czas całkowity 20 mins

Składniki

przyrządzenie mięsa

  • 900 g ligawy (1 porcja to 100 g)
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka musztardy rosyjskiej
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

dodatki

  • 6 szt ogórków konserwowych
  • 2 duże cebule (białe)
  • 8 szt pieczarek marynowanych
  • 1 łyżka kaparów
  • 5 szt pomidorków koktajlowych
  • sól i pieprz (do smaku)
  • 9 gałązek koperku

Wykonanie

  • Ligawę mielimy w maszynce. Jestem zwolenniczką tatarów siekanych z polędwicy lecz ze względu na ilość i na to, że ligawa jest mięsem twardszym – proponuję tym razem wersję zmieloną
  • Po zmieleniu mięsa dodajemy żółtka, musztardę, majonez i olej (moja wersja jest z olejem ponieważ oliwa jest według mnie zbyt aromatyczna do tej przystawki)
  • Mieszając wszystko dodajemy sól, pieprz oraz wodę (w zależności od twardości wyrabianej masy)
  • Tatar najlepiej mieszać ręką w rękawiczce. Ważne żeby w trakcie mieszania posmakować – musi być pieprzny i odpowiednio słony
  • Po wyrobieniu układamy porcjami

dodatki

  • Cebule i ogórki kroimy w kostkę
  • Pomidorki kroimy na pół, a pieczarki w ćwiartki
  • Wokół każdej porcji tatara układamy pokrojoną cebulę i ogórki.
  • Dekorujemy pieczarkami, pomidorkami oraz gałązkami koperku.
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Close
© Copyright 2020 Przebojowe Smaki - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie Kosą po patelni