Tatar z wołowiny
Tatar z wołowiny, a dokładnie z części zwanej ligawą, jest idealną przystawką na domowe przyjęcia. Szybki czas przyrządzenia oraz wykwintny wygląd zachęcą niejedną gospodynię do zaserwowania gościom takiej uwertury do dania głównego. Dodatkowa nuta musztardy, majonezu oraz świeża, surowa cebula i ogórki konserwowe wzbogacają i przełamują mięsny posmak tworząc ucztę dla podniebienia.
Składniki
przyrządzenie mięsa
- 900 g ligawy (1 porcja to 100 g)
- 3 żółtka
- 1 łyżka musztardy rosyjskiej
- 1 łyżeczka majonezu
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
dodatki
- 6 szt ogórków konserwowych
- 2 duże cebule (białe)
- 8 szt pieczarek marynowanych
- 1 łyżka kaparów
- 5 szt pomidorków koktajlowych
- sól i pieprz (do smaku)
- 9 gałązek koperku
Wykonanie
- Ligawę mielimy w maszynce. Jestem zwolenniczką tatarów siekanych z polędwicy lecz ze względu na ilość i na to, że ligawa jest mięsem twardszym – proponuję tym razem wersję zmieloną
- Po zmieleniu mięsa dodajemy żółtka, musztardę, majonez i olej (moja wersja jest z olejem ponieważ oliwa jest według mnie zbyt aromatyczna do tej przystawki)
- Mieszając wszystko dodajemy sól, pieprz oraz wodę (w zależności od twardości wyrabianej masy)
- Tatar najlepiej mieszać ręką w rękawiczce. Ważne żeby w trakcie mieszania posmakować – musi być pieprzny i odpowiednio słony
- Po wyrobieniu układamy porcjami
dodatki
- Cebule i ogórki kroimy w kostkę
- Pomidorki kroimy na pół, a pieczarki w ćwiartki
- Wokół każdej porcji tatara układamy pokrojoną cebulę i ogórki.
- Dekorujemy pieczarkami, pomidorkami oraz gałązkami koperku.