Tiramisu

40

Tiramisu

Tiramisu to przepyszny włoski deser, którym zawsze urzekam całą rodzinę. Wbrew pozorom – nie jest trudny do przyrządzenia, a jego aksamitny, pełen aromatów smak wynagradza każdą minutę spędzoną przy jego tworzeniu. W mojej wersji polecam posypany startą czekoladą z dodatkiem borówki amerykańskiej. Można go przygotować serwując w małych miseczkach co stanowi dobrą alternatywę dla gości, którzy unikają dużej ilości cukru i słodyczy.
Przygotowanie 30 mins
Czas całkowity 30 mins

Składniki

  • 6 żółtek
  • 180 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 750 g serka mascarpone
  • 20-24 szt biszkoptów podłużnych
  • 250 ml kawy espresso
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (lub kakao)
  • 80 ml likieru amaretto

do dekoracji

  • borówki
  • listki mięty

Wykonanie

  • Kawę zaparzyć i odstawić do wystygnięcia
  • Kawę (wystudzoną) i amaretto wlać do naczynia, w którym będziemy mogli swobodnie namaczać biszkopty
  • Biszkopty zanurzamy w kawie i amaretto dbając żeby zbytnio nie rozmokły. Muszą mieć charakterystyczną mokrą obwódkę
  • Namoczone układamy jeden obok drugiego w foremce 26 x 20 lub w szklanych foremkach o średnicy 8 cm (powinno wyjść około 10 porcji)
  • Żółtka miksujemy z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym na jasną, puszystą masę
  • Łyżką (porcjami) dodajemy serek mascarpone nadal miksując (na średnich obrotach)
  • Na przygotowane biszkopty wylewamy połowę masy i wyrównujemy
  • Następnie wykładamy kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i resztę masy
  • Całość przykrywamy folią i zostawiamy w lodówce najlepiej na całą noc

dekoracja

  • Po wyjęciu z lodówki całość oprószam startą czekoladą i dekoruję borówkami i miętą
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Close
© Copyright 2020 Przebojowe Smaki - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie Kosą po patelni