Tiramisu
Tiramisu to przepyszny włoski deser, którym zawsze urzekam całą rodzinę. Wbrew pozorom – nie jest trudny do przyrządzenia, a jego aksamitny, pełen aromatów smak wynagradza każdą minutę spędzoną przy jego tworzeniu. W mojej wersji polecam posypany startą czekoladą z dodatkiem borówki amerykańskiej. Można go przygotować serwując w małych miseczkach co stanowi dobrą alternatywę dla gości, którzy unikają dużej ilości cukru i słodyczy.
Składniki
- 6 żółtek
- 180 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 750 g serka mascarpone
- 20-24 szt biszkoptów podłużnych
- 250 ml kawy espresso
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (lub kakao)
- 80 ml likieru amaretto
do dekoracji
- borówki
- listki mięty
Wykonanie
- Kawę zaparzyć i odstawić do wystygnięcia
- Kawę (wystudzoną) i amaretto wlać do naczynia, w którym będziemy mogli swobodnie namaczać biszkopty
- Biszkopty zanurzamy w kawie i amaretto dbając żeby zbytnio nie rozmokły. Muszą mieć charakterystyczną mokrą obwódkę
- Namoczone układamy jeden obok drugiego w foremce 26 x 20 lub w szklanych foremkach o średnicy 8 cm (powinno wyjść około 10 porcji)
- Żółtka miksujemy z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym na jasną, puszystą masę
- Łyżką (porcjami) dodajemy serek mascarpone nadal miksując (na średnich obrotach)
- Na przygotowane biszkopty wylewamy połowę masy i wyrównujemy
- Następnie wykładamy kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i resztę masy
- Całość przykrywamy folią i zostawiamy w lodówce najlepiej na całą noc
dekoracja
- Po wyjęciu z lodówki całość oprószam startą czekoladą i dekoruję borówkami i miętą