Tort bezowy z owocami
Beza, beza jak to słodko brzmi. Nie zawsze jednak tak było. Wypróbowałam wiele przepisów dostępnych w sieci i zawsze było coś nie tak; a to ciągnąca się, zbyt brązowa (zarumieniona), albo zanadto rozlana. Po dużej ilości prób I eksperymentów wyszła idealna i teraz trzymam się tylko mojego przepisu. Tak w sekrecie,powiem Wam, że to czy BEZA wyjdzie czy nie wyjdzie zależy od wielu czynników. U mnie na przykład jest to uzależnione w dużej mierze od piekarnika – muszę piec ją 30 minut w temperaturze 130 stopni, a następnie zmniejszam do 90 stopni i piekę 3 godziny lub dłużej sprawdzając ją co jakiś czas. U Was może być inaczej. Wszystko zależy od tego czy chcecie eksperymentować i wypracować swój własny patent. A BEZA… autentycznie jest tego warta.
Składniki
Na bezę
- 6 białek
- 300 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szczypta soli
Na krem
- 400 ml schłodzonej słodkiej śmietanki 30%
- 400 g schłodzonego serka mascarpone
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 50 ml wrzącej wody
- 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo
- świeże owoce do dekoracji
Wykonanie
Przygotowanie bezy
- Białka o temperaturze pokojowej ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę .
- Następnie partiami dodajemy cukier i dalej miksujemy.
- Po ubiciu białek (wtedy kiedy piana będzie lśniąca i po odwróceniu miski nam nie wypadnie) dodajemy ekstrakt waniliowy, sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną i wszystko miksujemy.
- 2 blaszki ( bo potrzebujemy dwa blaty bezowe) wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy masę.
- UWAGA: Masę można przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z ozdobną lub okrągłą końcówką. Może być też zwykły woreczek z odciętym rogiem lub po prostu można przenieść masę łyżką. U mnie blaty bezowe po bokach są wyższe aby było miejsce na krem.
- Bezę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 130 st C / termoobieg/ i pieczemy ok 30 min następnie zmniejszamy temp. do 90 st C i pieczemy ok 3 godz a czasami i dłużej. (Tak upieczone bezy są chrupiące w środku)
- Po upieczeniu uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy bezę do ostygnięcia
Przygotowanie kremu
- Kawę zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do wystygnięcia
- Śmietanę, ser mascarpone i cukier umieszczamy w misce i ubijamy.
- Na początku ubijamy na średnich obrotach, w połowie zwiększamy obroty, a gdy krem zgęstnieje obroty zmniejszamy.
- Przy końcu ubijania dodajemy esencję kawową 1 lub 2 łyżki – intensywność kawowa kremu zależy od nas.
- Krem dzielimy na dwie części. Na paterę wykładamy pierwszy blat i smarujemy kremem, a następnie nakładamy na niego drugi blat i wykładamy resztę kremu.
- Tort dekorujemy owocami. U mnie były to truskawki które pocięłam na połówki z zachowaniem szypułek, maliny i jagody.