Tort bezowy z owocami

55

Tort bezowy z owocami

Beza, beza jak to słodko brzmi. Nie zawsze jednak tak było. Wypróbowałam wiele przepisów dostępnych w sieci i zawsze było coś nie tak; a to ciągnąca się, zbyt brązowa (zarumieniona), albo zanadto rozlana. Po dużej ilości prób I eksperymentów wyszła idealna i teraz trzymam się tylko mojego przepisu. Tak w sekrecie,powiem Wam, że to czy BEZA wyjdzie czy nie wyjdzie zależy od wielu czynników. U mnie na przykład jest to uzależnione w dużej mierze od piekarnika – muszę piec ją 30 minut w temperaturze 130 stopni, a następnie zmniejszam do 90 stopni i piekę 3 godziny lub dłużej sprawdzając ją co jakiś czas. U Was może być inaczej. Wszystko zależy od tego czy chcecie eksperymentować i wypracować swój własny patent. A BEZA… autentycznie jest tego warta.
Ilość porcji 8 i więcej osób

Składniki

Na bezę

  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szczypta soli

Na krem

  • 400 ml schłodzonej słodkiej śmietanki 30%
  • 400 g schłodzonego serka mascarpone
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 50 ml wrzącej wody
  • 1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo

  • świeże owoce do dekoracji

Wykonanie

Przygotowanie bezy

  • Białka o temperaturze pokojowej ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę .
  • Następnie partiami dodajemy cukier i dalej miksujemy.
  • Po ubiciu białek (wtedy kiedy piana będzie lśniąca i po odwróceniu miski nam nie wypadnie) dodajemy ekstrakt waniliowy, sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną i wszystko miksujemy.
  • 2 blaszki ( bo potrzebujemy dwa blaty bezowe) wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy masę.
  • UWAGA: Masę można przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z ozdobną lub okrągłą końcówką. Może być też zwykły woreczek z odciętym rogiem lub po prostu można przenieść masę łyżką. U mnie blaty bezowe po bokach są wyższe aby było miejsce na krem.
  • Bezę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 130  st C / termoobieg/  i pieczemy ok 30 min następnie zmniejszamy temp. do 90 st C i pieczemy ok 3 godz a czasami i dłużej. (Tak upieczone bezy są chrupiące w środku)
  • Po upieczeniu uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy bezę do ostygnięcia

Przygotowanie kremu

  • Kawę zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do wystygnięcia
  • Śmietanę, ser mascarpone i cukier umieszczamy w misce i ubijamy.
  • Na początku ubijamy na średnich obrotach, w połowie zwiększamy obroty, a gdy krem zgęstnieje obroty zmniejszamy.
  • Przy końcu ubijania dodajemy esencję kawową 1 lub 2 łyżki – intensywność kawowa kremu zależy od nas.
  • Krem dzielimy na dwie części. Na paterę wykładamy pierwszy blat i smarujemy kremem, a następnie nakładamy na niego drugi blat i wykładamy resztę kremu.
  • Tort dekorujemy owocami. U mnie były to truskawki które pocięłam na połówki z zachowaniem szypułek, maliny i jagody.
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Close
© Copyright 2020 Przebojowe Smaki - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie Kosą po patelni