Tortilla z kurczakiem

20

Tortilla z kurczakiem

Szybkie i pyszne danie na każdą okazję; zarówno podczas lekkich, letnich obiadów jak i przy okazji przyjęć jako zimne przekąski. Wyśmienita tortilla z bukietem warzyw i soczystym kurczakiem uraczy każde podniebienie. Do tego polecam sos czosnkowy lub inny zamiennik jeśli ktoś nie przepada za czosnkiem. Cała przyjemność tkwi w tym, że tortillę możemy komponować z najróżniejszych składników. Smacznego!
Ilość porcji 6 porcji
Przygotowanie 30 mins
Gotowanie 15 mins
Czas całkowity 45 mins

Składniki

na marynowanie polędwiczek

  • 400 g polędwiczek drobiowych
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól i pieprz (do smaku)

na sos czosnkowy

  • 400 g jogurtu typu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • sól i pieprz (do smaku)

na wykończenie tortilli

  • 6 szt tortilli razowej
  • 200 g sera mozzarella (tartego)
  • 1 szt sałaty lodowej
  • 1 pomidor malinowy
  • 1 zielony ogórek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula czerwona

Wykonanie

przygotowanie marynaty

  • Czosnek przeciskamy przez praskę
  • Polędwiczki kroimy na pół wzdłuż dłuższego boku
  • Do polędwiczek dodajemy wszystkie składniki (czosnek, paprykę, pieprz, sól, olej), wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny
  • Po tym czasie smażymy polędwiczki przez około 6-7 min.

przygotowanie sosu czosnkowego

  • Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę
  • Koperek drobno siekamy
  • Wszystkie składniki mieszamy razem doprawiając solą i pieprzem do smaku

przygotowanie tortilli

  • Sałatę, cebulę, ogórek i paprykę kroimy w paski
  • Pomidora kroimy w plastry
  • Placki tortilli podgrzewamy pojedynczo na suchej patelni (około 10 sekund) dzięki czemu będzie nam wygodniej je zawijać
  • Zdejmujemy z patelni rozkładając na desce
  • Na tortille nakładamy: łyżkę sosu, garść sera, 4 paski polędwiczki, łyżkę sosu, paski papryki, cebuli, ogórka i plasterki pomidora i na koniec troszkę sera
  • Całość zawijamy
  • Zawijanie rozpoczynamy łapiąc brzegi tortilli ( boki placka) po to by schować je w środek tortilli
  • Następnie zaczynamy zwijanie do przodu przytrzymując ręką składniki tortilli
  • Tak zawiniętą tortillę wkładamy do nagrzanego piekarnika (grill) na około 5 minut by podgrzać całość
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Close
© Copyright 2020 Przebojowe Smaki - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie Kosą po patelni