Go Back

Chłodnik z botwinki

Chłodnik to zupa podawana na zimno - świetne rozwiązanie na nieduży głód lub po prostu przepyszna potrawa  dająca orzeźwienie podczas upalnych dni i słonecznego żaru. Moja propozycja to chłodnik botwinkowy - połączenie botwinki, buraka, zielonego ogórka, dużej ilości koperku oraz maślanki to lekka i energetyczna zupa dająca pełną paletę orzeźwiających smaków.
Servings 5 porcji
Prep Time 15 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 35 mins

Ingredients

  • 1 pęczek botwinki z buraczkami
  • 3 szt ogórków zielonych (najlepiej gruntowych)
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka octu
  • 1 cebula (średniej wielkości)
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 l maślanki
  • 200 ml śmietany 18 %
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)

Wykończenie

  • 2 jajka (sadzone)
  • 3 rzodkiewki (starte)
  • koperek (gałązka)

Instructions

  • Przygotowujemy wszystkie potrzebne warzywa
  • Buraczki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce
  •  Łodygi i liście z buraków kroimy dość drobno
  • W garnku szklimy pokrojoną w niedużą kostkę cebulę i czosnek
  • Dodajemy przygotowane wcześniej buraczki i botwinkę i zalewamy wszystko wodą w takiej ilości żeby warzywa były zakryte
  • Dodajemy sól i ocet
  • Gotujemy do miękkości (ok 20 min)
  • Zostawiamy do wystudzenia
  • Po wystudzeniu dodajemy starte ogórki
  • Wlewamy maślankę i śmietanę
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
  • Podajemy z jajkiem – ja proponuję wersję z jajem sadzonym
  • Dekorujemy gałązkami koperku