Go Back

Śledzie z marynowaną czerwoną cebulką

Śledzie z cebulką to szybki sposób na idealną przystawkę czy przekąskę. Marynowana czerwona cebula dodaje słodyczy do śledzia idealnie przełamując jego słony smak. Moja przekąska świetnie prezentuje się i smakuje na grzance. Polecam!
Servings 5 porcji
Prep Time 15 mins
Total Time 15 mins

Ingredients

do przygotowania śledzi

  • 500 g śledzi matias
  • 200 g cebuli czerwonej
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • ocet winny do smaku
  • 5 kromek chleba

do dekoracji

  • koperek
  • pomidorki koktajlowe

Instructions

  • Cebulę kroimy w piórka
  • Doprawiamy cebulkę do smaku solą, cukrem i octem winnym i odstawiamy na 10 minut
  • Po tym czasie dolewamy oleju i mieszamy
  • Śledzie kroimy na mniejsze kawałki
  • Kromki chleba podpiekamy w piekarniku (nagrzanego do 180 stopni) do zarumienienia
  • Na grzance układamy kawałki śledzia, ozdabiamy cebulką, kawałkami pomidorków koktajlowych oraz koperkiem