Go Back

Kokosanki

Przedstawiam mój pomysł na przyjemną, słodką przekąskę. Jeśli lubicie kokos to polecam ciasteczka typu kokosanki. Można urozmaicać sobie ich smak oblewając je czekoladą lub dodając na przykład konfiturę. Wszystko zależy od Waszych smaków i upodobań. Ja zachęcam do zrobienia kokosanek z dodatkiem gorzkiej czekolady.
Servings 40 sztuk
Prep Time 30 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 1 hr

Ingredients

  • 6 białek
  • 200 g cukru bardzo drobnego lub cukru pudru
  • 400 g wiórek kokosowych
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • szczypta soli

Instructions

  • Białka o temperaturze pokojowej ubijamy ze szczyptą soli
  • Gdy piana staje się sztywna dodajemy partiami cukier nadal ubijając
    (ja dodałam cukier puder)
  • Całość ubijamy do momentu aż białka będą błyszczeć i będą bardzo sztywne
  • Do ubitej masy porcjami wsypujemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy
  • Wykładamy łyżeczką lub za pomocą worka cukierniczego z dekoracyjną największą końcówką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (zachowując odstępy)
  • Z ilości podanych przeze mnie składników wychodzą 2 blachy po 20 kokosanek
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanych do 180 stopni przez około 15 minut aż do zarumienienia
  • Po tym czasie wyjmujemy kokosanki z pieca i studzimy
  • Po wystudzeniu zdejmujemy z blaszki i układamy na kratce
  • Czekoladę rozpuszczamy w tak zwanej kąpieli wodnej (miskę z czekoladą umieszczamy na garnku z gotującą się wodą)
  • Spody kokosanek zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie i pozostawiamy (do stężenia czekolady) na kratce