Go Back

Burger wołowy

Od czasu do czasu każdy ma ochotę na porcję dobrego, soczystego mięsa. Dzisiaj proponuję Wam mój pomysł na domowego burgera. Doprawione własnoręcznie mięso, pyszne dodatki według własnego upodobania i fenomenalny domowy sos - to cała receptura. Polecam burgery na każde spotkanie towarzyskie - zwłaszcza przy grillu.
Servings 6 osób
Prep Time 30 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 1 hr

Ingredients

na sos

  • 400 g majonezu
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 ogórki kiszone lub małosolne
  • 1 papryczka chilli
  • 1 pęczek pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • sól, pieprz do smaku

na burgera

  • 800 g mięsa wołowego (poprzerastane tłuszczem)
  • 6 dużych bułek do burgerów
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1-2 łyżki musztardy sarepskiej
  • sól, pieprz do smaku

dodatki

  • 1 główka sałaty lodowej
  • 2 pomidory (duże)
  • 2 cebule czerwone
  • 12 plasterków boczku
  • 1 ser pleśniowy typu camembert
  • 10 szt ziemniaków ugotowanych

Instructions

przyrządzenie sosu

  • Ogórki i papryczkę kroimy w małą kosteczkę
  • Pietruszkę siekamy
  • Wszystkie składniki łączymy razem
  • Dodajemy sól i pieprz do smaku i odstawiamy do "przegryzienia"

przygotowanie mięsa do burgera

  • Mięso mielimy
  • Cebulę szklimy na oliwie i odstawiamy do wystygnięcia
  • Do mięsa dodajemy papryczkę pokrojoną w kostkę, pietruszkę posiekaną, czosnek przeciśnięty przez praskę, wystudzoną cebulę wraz z oliwą, na której była smażona i resztę składników (oprócz soli)
  • Wszystko wyrabiamy ręcznie i krótko, żeby burgery były miękkie
  • Na samym końcu solimy
  • Z mięsnej masy forujemy kule jednakowej wielkości
  • Układamy na desce natłuszczonej oliwą po to, by mięso mogło bez problemu odkleić się od powierzchni deski
  • Każdą kulę spłaszczamy, wyrównujemy powierzchnię i na wierzchniej części robimy nożem znak - kratkę
  • Kotlety smażymy na wysmarowanym olejem grillu lub patelni, na mocnym ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony. Nie przeciągamy smażenia jeśli zależy nam na tym by kotlety były soczyste i kruche

przyrządzenie burgera z dodatkami

  • Ziemniaki kroimy na ćwiartki, skrapiamy oliwą, solimy i posypujemy ostrą papryką. Wstawiamy do piekarnika w celu zarumienienia na 10-15 minut
  • Plastry boczku smażymy na patelni (bez dodatku oliwy) do momentu aż będą przyrumienione i chrupiące
  • Bułki przecięte na pół grillujemy aby nabrały ciepła i chrupkości
  • Smarujemy bułki sosem (i spód i wierzch)
  • Na posmarowany spód bułki dodajemy liść sałaty
  • Na to wykładamy przygotowany kotlet, ser pleśniowy, plaster boczku, pomidora i krążki cebuli przykrywając wszystko wierzchnią częścią bułki posmarowaną sosem
  • Całość spinamy patyczkami do szaszłyków i podajemy w towarzystwie pieczonych ziemniaków

Video