Go Back

Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi

Przedstawiam Wam pomysł na słodką przekąskę idealną na podwieczorek przy kawie. Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi i bezą to fantastyczne przełamanie smaku słodko-kwaśnego. Można przyrządzić go jako jedno całe ciasto lub jako małe, osobne ciastka (foremki wedle uznania). Oczywiście zamiast powideł możecie improwizować dodając Wasze ulubione dżemy. Serdecznie polecam!
Servings 12 porcji
Prep Time 30 mins
Cook Time 40 mins
Total Time 1 hr 10 mins

Ingredients

na ciasto

  • 200 g masła (schłodzonego)
  • 100 g cukru (drobnego)
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 300 g powideł śliwkowych

na bezę

  • 5 białek
  • 160 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szczypta soli

na kruszonkę

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła (zimnego)
  • 50 g cukru pudru

Instructions

przygotowanie ciasta

  • Masło kroimy w kostkę.
  • Z mąki, proszku do pieczenia, żółtek, cukru, szczypty soli i pokrojonego masła ugniatamy jednolite ciasto (ręcznie lub robotem)
  • Przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1/2 godziny
  • Po tym czasie wyjmujemy ciasto i wykładamy nim blachę o wymiarach 38/32 (lub mniejszą) wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Powstanie cienka warstwa ciasta, którą nakłuwamy widelcem
  • Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (termoobieg) na 5 minut
  • Po 5 minutach ciasto wyjmujemy z piekarnika
  • Po ostygnięciu ciasta rozsmarowujemy na nim powidła

przygotowanie bezy

  • Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę
  • Ubijając dodajemy partiami cukier puder
  • Pod koniec ubijania dodajemy skrobię ziemniaczaną i ekstrakt waniliowy
  • Wykładamy ubite białka na ciasto z powidłami

przygotowanie kruszonki

  • Wszystkie składniki łączymy ręcznie lub miksując robotem niezbyt długo - do momentu aż powstanie drobnoziarnista kruszonka
  • Kruszonkę rozsypujemy na wyłożone białka
  • Całość pieczemy w temperaturze 180 stopni C (termoobieg) ok 40 minut - do momentu aż kruszonka będzie miała złocisty kolor