-
Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę
Pieczarki kroimy w bardzo drobną kostkę
Na patelni szklimy cebulę i czosnek
Dodajemy partiami mięso mielone (dokładnie je podczas smażenia rozdrabniając)
Dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy aż puszczą wodę
Dodajemy wcześniej przygotowany sos pomidorowy i dusimy jeszcze ok. 20 minut
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem
Na spód wylewamy warstwę sosu mięsno-pieczarkowego i sos beszamelowy
Każdą warstwę beszamelu posypujemy odrobiną startego sera
Następnie układamy warstwę surowego makaronu do lasagne
Czynności powtarzamy aż do wyczerpania składników (sos mięsny, beszamel, makaron)
Uwaga: ostatnią warstwą powinien być sos mięsny i beszamel
Całość posypujemy mozarellą
Gotową do pieczenia lasagnę przykrywamy folią aluminiową
Piekarnik nagrzewamy do 200 st C
Lasagne pieczemy przez około 45 minut
10 minut przed końcem zdejmujemy folię żeby ser mógł się przyrumienić
Po wyjęciu z piekarnika lasagne odstawiamy na 10 min. Dzięki temu krojone kawałki zachowają swoją formę