Ziołowe placki ziemniaczane z sosem śmietanowym z wędzonym łososiem

75

Ziołowe placki ziemniaczane z sosem śmietanowym z wędzonym łososiem

Uwielbiam te placki bo nie chłoną tłuszczu tak jak zwykłe. Z wierzchu są chrupiące, a w środku mięciutkie. Po prostu – pycha! Do tego wędzony łosoś w formie gulaszu… Na ogół podajemy wędzonego łososia na plackach z kwaśną śmietaną. To jest inna wersja, choć z podobnych składników to bardziej wyrafinowana. Wypróbujcie. To danie doskonale sprawdzi się na obiad dla 2 -4 osób. Wtedy bardzo szybko jesteśmy w stanie podać wszystkim gościom gorące danie. Sukces kulinarny gwarantowany . Dla większej liczby gości też jest to możliwe .Musimy tylko placki po usmażeniu włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i lekko uchylić drzwiczki po to, aby placki nadal pozostały chrupiące z wierzchu.
Ilość porcji 4 osoby

Składniki

Na sos

  • 300 g wędzonego łososia
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka kaparów
  • 3 filety sardeli
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 suszonych pomidorów w oliwie
  • pęczek koperku
  • 1 cytryna
  • pieprz
  • chilli w proszku

Na placki

  • 5 ziemniaków gotowanych w łupinach
  • 5 ziemniaków surowych
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki jogurtu typu greckiego
  • 1 papryczka chilli
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 100 g smalcu
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • sól i pieprz do smaku

Do dekoracji

  • pomidorki koktajlowe
  • plastry łososia
  • koperek

Wykonanie

Wykonanie sosu:

  • Cebulę i czosnek drobno siekamy, przesmażamy na oleju z suszonych pomidorów.
  • Dodajemy pokrojone w paski pomidory suszone, sardele i kapary.
  • Łososia kroimy w paski, chwilę przesmażamy, aż zmieni kolor na blado różowy.
  • Dolewamy śmietankę i gotujemy do uzyskania konsystencji sosu.
  • Doprawiamy chilli, pieprzem i sokiem z cytryny.

Wykonanie placków:

  • Ugotowane (najlepiej wcześniej) ziemniaki w łupinach obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Dodajemy ziemniaki surowe starte na tarce o średnich oczkach.
  • Zaraz po tym dolewamy do ziemniaków jogurt i mieszamy wszystko żeby surowe ziemniaki nie ściemniały.
  • Zioła, papryczkę i czosnek drobno kroimy i dodajemy do masy z ziemniaków.
  • Do całości wrzucamy wcześniej rozmieszane jajko, mąkę i doprawiamy solą i pieprzem.
  • Smażymy na złoto na smalcu z odrobiną oleju.
  • Placki podajemy polane sosem i udekorowane pomidorkami i płatami łososia.
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Close
© Copyright 2020 Przebojowe Smaki - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie Kosą po patelni