Zupa krem z białych szparagów
Każdego roku czekam na moment kiedy zacznie się sezon szparagowy .Uwielbiam ten czas ponieważ wiem, że wtedy moja kuchnia pachnie już wiosną.Jest tyle świeżych, kolorowych warzyw, że można dostać zawrotu głowy, jednak tym razem u mnie będą dominować : biel i jasna zieleń. Przygotowałam przepyszny KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW w towarzystwie aromatycznych główek szparagów zielonych. Zupa jest niezwykle prosta w przyrządzeniu, a do tego nie wymaga wielkiej gamy składników. Spróbujcie ponieważ efekt końcowy jest… przepyszny!
Składniki
- 20 białych szparagów
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżki masła
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 100 ml śmietanki 30 %
- sól pieprz do smaku
DO DEKORACJI
- 10 główek zielonych szparagów
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
Wykonanie
- Szparagi myjemy .Odcinamy łykowate końcówki (ok 3 – 4 cm).
- Na patelnię wlewamy olej i podsmażamy cebulkę, aż się1 zeszkli.
- Dodajemy pokrojone w plastry ziemniaki i chwilę przesmażamy.
- Dodajemy pokrojone na kawałki szparagi i smażymy jeszcze ok 5 min ciągle mieszając.
- Całość podlewamy wodą, tak by warzywa były przykryte.
- dodajemy masło i gotujemy na małym ogniu aż szparagi i ziemniaki będą miękkie.
- Pod koniec gotowania dodajemy sól i pieprz drobno mielony oraz mieloną gałkę muszkatołową.
- Odlewamy trochę płynu bo nim będziemy regulować gęstość zupy.
- Dolewamy śmietankę i miksujemy na idealnie gładki krem. Gdy zupa jest za gęsta dolewamy odlany płyn.
- Krem podajemy z końcówkami zielonych szparagów przesmażonych na maśle z solą – ok 1 min.